Hi, wie zijn jullie?

Wij zijn HvdM, PR professionals die met PR het verschil willen maken. Elke dag weer. Wij zijn pragmatische denkers en intelligente doeners die doelgroepen in beweging brengen. We doen dat onder andere voor Samsung, Arla Foods en de Rijksoverheid.

Wat doen jullie?

Voor het bedrijfsleven combineren wij marketing PR met corporate PR. Die twee disciplines zijn voor ons onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vertrouwen in een bedrijf of merk kun je niet los zien van de interesse die mensen in een product of dienst hebben. Wij zien het als onze taak om zowel het vertrouwen in het bedrijf/merk als de interesse in het product/dienst te vergroten.

Ook zijn wij actief op het gebied van maatschappelijke PR. Een mooi voorbeeld is onze Roomie-campagne voor de Rijksoverheid, die is bekroond met de ‘Public Sector’- award van de International PR Association. Met deze campagne hebben we huiselijk geweld bespreekbaar gemaakt onder tieners.

Hoe zijn jullie begonnen?

65 jaar geleden schreef de heer Hollander zich in als zelfstandig PR-adviseur bij de Kamer van Koophandel. Niet lang daarna sloot de heer Van der Meij aan. Daarmee was HvdM (Hollander van der Mey) geboren. Wij zijn er trots op dat wij het werk van de grondleggers van het PR-vak in Nederland voortzetten door te blijven vernieuwen.

En waarom?

De heer Hollander werkte in de jaren veertig als voorlichter bij de Rijksoverheid. Vanuit de Marshall-hulp ging hij na de oorlog op werkbezoek naar de Verenigde Staten. Daar sprak hij  met John W. Hill van Hill & Knowlton over de opmars van PR-bureaus in Amerika. Dat gesprek inspireerde hem enorm. Bij terugkeer wist hij het zeker: hij wilde het vak in Nederland op de kaart zetten met zijn eigen PR-adviesbureau.

Wat is er in jullie bestaan veranderd bij het bureau?

In 65 jaar verandert er veel. Wij zijn geen heren en mevrouwen meer, maar jonge, bevlogen PR-professionals. Het HvdM-DNA is echter gebleven: passie voor het PR-vak, gefundeerde strategische keuzes en vernieuwingsdrang. Wij worden blij van de ontwikkelingen uit de afgelopen jaren: van data driven PR, contentmarketing tot het opzetten van geïntegreerde campagnes samen met reclamebureaus. De combi van paid, owned & earned brengt veel moois.

En in de wereld van PR?

Er is veel veranderd en tegelijkertijd heel weinig. Ik vond laatst een communicatiemodel van de heer Hollander en besefte dat de essentie van ons vak gelijk is gebleven. Doelgroepen willen gehoord, gezien en begrepen worden. Luisteren is het begin van alle communicatie. Het begin van mensen betrekken. Het begin van mensen in actie laten komen. Hoe? Via interessante verhalen die leiden tot interactie. Voor welk middel je ook kiest.

Waar ligt ruimte voor PR in Nederland?

PR-professionals zijn de storytellers avant la lettre. Storytelling is onze grootste kracht. Van die positie zouden we veel beter gebruik moeten maken met elkaar.

Hoe staat PR er voor in Nederland?

Het gaat goed met ons vak. Al is het wel belangrijk dat we de resultaten die we met PR realiseren beter zichtbaar maken. Dat start met het denken in ‘outcomes’ in plaats van ‘output’. Wat is het effect van onze PR-programma’s? Voor de business of de actiebereidheid van mensen? En hoeveel mensen zijn er dan werkelijk in actie gekomen?

Wat vind je van FNKE en hoe wij PR benaderen?

De data-driven benadering van FNKE is sterk. Dat is de toekomst. Data geven inzicht. Data geven sturing. Met data kun je gefundeerde strategische keuzes maken en het effect van PR-programma’s vaststellen. Bureaus die dat doen kunnen werkelijk het verschil maken voor opdrachtgevers.

Wat is dé gouden tip voor FNKE?

Luister naar anderen, maar blijf altijd dicht bij jezelf. Zet je eigen route uit. Experimenteer en leer. Zo leg je een solide basis voor een mooie toekomst.

Meer new kid on the blog:

Jos Govaart van Coopr

Annerieke Kamphuis van Whizpr