Iedere gemeente en provincie worstelt met het halen van de klimaatdoelstellingen. Vaak wordt de oplossing gezocht in de grote gebaren, zoals windmolens, zonnepanelen en waterkracht. Dat moet ook zeker gebeuren maar bij de mensen thuis is ook nog een wereld te winnen.

Dat hoeft niet gelijk geld te kosten. Door te letten op de kleine dingen, kun je al een hoop besparen. Daar lag de focus op bij deze campagne. Met een dikke vette knipoog is aandacht gevraagd voor groot probleem. Dat is effectiever dan met het vingertje wijzen en mensen dwingen.

De opdracht

Hoe kunnen we de Arnhemmer op een leuke, laagdrempelige en informatieve manier betrekken bij het behalen van de klimaatdoelstellingen van 2020?

De ArnhemAANdag-campagne

De wens van de gemeente was om op een ludieke, originele manier mensen te bewegen om te besparen door kleine ingrepen te doen in hun leven (of dat van hun baas). Er is 10 weken lang campagne gevoerd met energiechallenges.

 


Enkele challenges:

 

 • Koken zonder stoken: koken zonder gas met topkok Estée Strooker
 • Powershower: korter douchen met jouw favoriete doucheplaat, met band John Frost
 • Lekker zonder stekker: off the grid leven, met lokale bekendheid Rob Garritsen (beheerder Facebookgroep Arnhem Mijn Stad)
 • Arnhem UIT: nu moeten we volhouden, aldus burgemeester Ahmed Marcouch

 Elke ArnhemAANdag (maandag) is er een nieuwe video gelanceerd met daarin een (bekende) Arnhemmer die oproept om mee te doen met de challenge van die week. Deze video’s zijn gepromoot onder verschillende doelgroepen via social media. Op de website ArnhemAANdag.nl verscheen elke week een blog met daarin tips om de challenge van die week te halen. Deze challenges zijn samen met Halfvol en de gemeente uitgedacht. Halfvol heeft ze uitgewerkt tot campagne video's.

 

Daarnaast liep een PR-campagne en is er uitgebreide lokale aandacht geweest voor deze campagne. Door te werken met lokale influencers is het bereik tevens vergroot, onder hele specifieke doelgroepen.

Doelstellingen

 • Vergroten online bereik en bekendheid geven aan ArnhemAAN
 • 100 deelnemers aan de actie
 • Bewustwording publiek en verhogen engagement en zorgen dat 'Energietransitie' minder als beleid van de overheid wordt gevoeld maar meer ook als kansen voor inwoners en bedrijven

De resultaten

 • Elke week een creatief concept rondom energie besparen
 • Ruim 100 deelnemende Arnhemmers
 • Bereik 1,5 miljoen mensen
 • 333 berichten over ArnhemAANdag (A-D, Arnhem-Direct 1, 2, Bloei Arnhem)
 • Bereik social media campagnes 376.116, gemiddelde CPM €5,68

Wil je ook zo'n toffe case?

Diensten FNKE

Partners

Opdrachtgever: Gemeente Arnhem

Concept & video’s: Halfvol

Website: Jeroen Schoonderbeek & Mick Ontwerpt


Gerelateerde cases

Case: introductie van de JEE-O bloom series by Edward van Vliet

JEE-O ontwikkelde samen met de Nederlandse topontwerper Edward van Vliet de bloom series. In het voorjaar van 2018..

Lees verder

April 5, 2019

Citymarketing campagne Reisbureau 'T Grune Hert

In 2017 hebben we met een aantal creatieve en betrokken Arnhemmers een nieuwe visie op citymarketing ontwikkeld. Dat.. Lees verder

January 8, 2019